Laattapisteen materiaaleissa suositaan ympäristöystävällisyyttä

Ilmalan Auran rakentajalle Hartelalle ja Auran materiaalikumppanille/tavarantoimittajalle Laattapisteelle on molemmille tärkeää edistää ympäristövastuullisuutta toiminnassaan. Ilmalan Auran valmistuttua tavoitellaan rakennukselle LEED Gold -ympäristösertifikaattia, jonka perusteena on kestävää kehitystä tukevat valinnat suunnittelussa ja rakentamisessa.

Hiilineutraali Laattapiste 2025 mennessä

Laattapiste on sitoutunut vähentämään toiminnastaan aiheutuvaa ympäristökuormitusta sekä kehittämään toimintaansa ympäristön hyväksi. Yritys on mukana Ekokompassi-ympäristöjärjestelmässä, joka tarjoaa järjestelmällisen tavan ympäristöjohtamiseen pk-yrityksille. Tavoitteena on jatkuvasti vähentää ympäristöpäästöjä ja olla hiilineutraali yritys vuoteen 2025 mennessä. Laattapiste seuraa toiminnastaan aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa.

Toimenpiteisiin kuuluu mm. sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksen pienentäminen ja ympäristöystävällisten tuotteiden suosiminen materiaalihankinnoissa. Kierrätykseen on kiinnitetty erityisesti huomiota, ja jätteiden hyödyntämisaste onkin jo 97,13 %. Toimitiloissa käytetään vain ekologista 100 % uusiutuvaa sähköenergiaa, ja pääkonttorin oma aurinkovoimala tuottaa jo merkittävän osuuden Vantaan toimipisteen tarvitsemasta sähköstä.

Logistiikka tuottaa suuren osan Laattapisteen toimintaan liittyvästä ympäristökuormituksesta ja päästöistä. Siksi suositaan tehokkaita ja vähäpäästöisiä kuljetusratkaisuja sekä pyritään jatkuvasti vähentämään kuljetuksista aiheutuneita päästöjä tehostamalla toimintoja. Laattapiste tarjoaakin jo nyt asiakkailleen 100 % hiilineutraalit jakelukuljetukset Suomessa – kuljetuksiin liittyvät päästöt kompensoidaan yhteistyökumppanien omien ympäristöohjelmien toimilla.

Laattapiste sekä Hartela kuuluvat molemmat myös Green Building Counciliin ja yhteisenä tavoitteena Suomessa on hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 mennessä. Green Building Council Finlandin tavoitteena on, että rakennettu ympäristö on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Lisätietoa: https://www.laattapiste.fi/yhteystiedot/vastuullisuus/

https://figbc.fi/

Pintamateriaaleja vähähiiliseen rakentamiseen – jo 86 hiilineutraalia tuotesarjaa

Ekologisuus näkyy Laattapisteen tuotevalikoimassa, johon kuuluu muun muassa hiilineutraaleita ja -negatiivisia pintamateriaaleja. Tavoitteena on kirittää tuotteiden valmistajia ekologisuuteen tuotannossa sekä hankkimaan tuotteille EPD-ympäristöselosteet. EPD-ympäristöselosteet perustuvat tuotteen elinkaaren ympäristövaikutuksista kertovaan EN-standardien pohjalta tehtyyn selvitykseen.

Valikoimassa on tällä hetkellä 16 hiilineutraalia keraamista laattasarjaa, joista löytyy sopivia tuotteita niin asuntoihin kuin julkisiin tiloihin. Valmistajat pyrkivät pienentämään tuotteiden valmistuksesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälkeä pienennetään keraamisilla laatoilla, jotka edistävät materiaalitehokkuutta ja hyödyntävät uusiutuvaa energiaa. Pitkä elinkaari tekee keraamisista laatoista myös ekologisemman materiaalivalinnan. Uusimpana lisäyksenä mallistosta löytyy myös hiilineutraali laatoitusratkaisu. Valmistaja Kerakoll valmistaa tuotteitaan ekologisemmin Green Building -ajattelun mukaisesti. Laattapiste on kompensoinut laattojen, kiinnitys- ja saumausaineen valmistuksesta aiheutuneen hiilijalanjäljen (EPD A1-A3) Suomessa.

Yksi hyvä esimerkki ekologisista valmistajista on Interface, joka on sertifioidusti hiilineutraali yritys jo nyt.  Lisäksi heidän valmistamien tekstiililaattojen ja LVT-lattioiden koko laskennallinen elinkaari on hiilineutraali Carbon Neutral Floors -ohjelman mukaisesti. Tämä valmistaja on erityisen keskittynyt hiilijalanjäljen pienentämiseen tuotannossa. Esimerkiksi tekstiililaatan valmistuksesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä on onnistuttu pienentämään 76 % (Interface EcoMetrics™ 2021 vs. 1996). Tänä päivänä Interfacen valmistamien tekstiililaattojen hiilijalanjälki (EPD A1-A3, cradle-to-gate) on markkinoiden pienimpiä.

Hiilijalanjälkeä on pienennetty mm. hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa, kierrätysmateriaaleja ja biopohjaisia raaka-aineita tuotannossa. Tekstiililaatan ainesosista on tänä päivänä keskimäärin
jopa 92,8 % kierrätettyä ja biopohjaista materiaalia yhteensä. Esimerkkeinä kierrätysmateriaaleista on kierrätetty polyamidilanka mm. kalastusverkoista, kierrätetty kalkkikivi sekä auton tuulilasin PVB-kalvo tekstiililaatan pohjassa. Vähähiilinen biokomposiittipohja puolestaan on ollut vakiopohja kaikissa Interfacen tekstiililaatoissa 2021 syksystä alkaen. Lisäksi irtoasennetut tekstiililaatat voidaan 100 % kierrättää valmistajan ReEntry/ReUse-ohjelmien avulla.

Interfacen tuorein saavutus on tekstiililaatta, jonka valmistuksesta ei aiheudu lainkaan hiilipäästöjä, itse asiassa hiilijalanjälki on negatiivinen. Hiilinegatiiviset ainesosat pohjassa, uusi innovatiivinen tuftausprosessi ja kevennetty lanka muodostavat yhdessä ensimmäisen tekstiililaatan, jonka hiilijalanjälki (raaka-aineet ja valmistus EPD A1-A3) on negatiivinen. Hiilinegatiivisuuden tekemiseksi ei ole siis käytetty lainkaan hiilijalanjäljen hyvityksiä. Interfacen tavoitteena on olla 2040 mennessä hiilinegatiivinen yritys, ja tämä uusi, markkinoilla ainutlaatuinen tekstiililaatta on yksi sellainen innovaatio, joka vie yritystä kohti hiilinegatiivisuutta aidosti materiaaliteknologian avulla. Lisätietoja: https://www.laattapiste.fi/artikkelit/ensimmainen-hiilinegatiivinen-tekstiililaatta/

Pienen hiilijalanjäljen tekstiililaatat, jotka asennetaan vielä ilman liimaa TacTiles-tarroilla – ovat erityisen soveltuvia hankkeisiin, joihin haetaan jokin ympäristösertifikaatti, kuten LEED-, BREEAM- ja WELL -projekteihin.

Laattapiste hiilineutraali keraaminen laatta

 

Muuntojoustavat ja mukavat tilat Ilmalan Aurasta

Yhteistyössä ammattilaisten kanssa suunnitellut tilat tukevat yrityksen toimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Kiinteistön rakennuttaja Hartela on tukena muutoksessa ja varmistaa että prosessi sujuu mutkattomasti ensitapaamisesta tupaantuliaisiin asti.

Ilmalan Aura
Ilmalankuja 3, 00240 Helsinki

Tiedustelut ja vuokraus

Ilmari Hämäläinen

050 569 0466 ilmari.hamalainen@hartela.fi

Muuntojoustavat ja mukavat tilat Ilmalan Aurasta

Yhteistyössä ammattilaisten kanssa suunnitellut tilat tukevat yrityksen toimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Kiinteistön rakennuttaja Hartela on tukena muutoksessa ja varmistaa että prosessi sujuu mutkattomasti ensitapaamisesta tupaantuliaisiin asti.

Ilmalan Aura
Ilmalankuja 3, 00240 Helsinki

Tiedustelut ja vuokraus